Isoisäni Kaarle, Kalle Mansikkalan sukuvaiheista ei ole sukuselvitystä, mutta hänenkin lapsuutensa ja nuoruutensa ovat mielenkiintoiset, ja etenkin hänen sukunimensä tausta. Se olikin jännittävä selvitysprosessi joka lopulta ratkeaa nelivuotisen työn tuloksena 10.12.2021. Kuulumme suursukuun, joka on kotoisin Heinolan mlk Lusista, ja jonka merkittävä kiintopiste on Mansikkalan rustholli. Kirkonkirjoissa tehdyn töppäyksen vuoksi tämä yhteys pääsi välillä katkeamaan.
Aloitan alusta.
Mistä sukunimemme Mansikkala tulee on tässä vielä arvailun varassa, mutta seuraavassa sen arvailun logiikkaa.
Nikkari-Hintriikille emme tienneet sukunimeä. Alustalaisilla ei sitä tuohon aikaan aina ollut, vaan käytettiin isän etunimen johdannaista, kuten Mamman suvussa. Mutta Kaarlella oli sukunimi Mansikkala, kun hän lähti Helsinkiin leipurinoppiin 1893 (tai 1894, jonka isäni kirjasi muistinvaraisesti kirstuun, taikka 1896 kuten eräässä virkatodistuksessa lukee). Tiedettiin, että hänen lapsuudenkotinsa oli Heinolan Lusissa. Niinpä hain Googlen karttakoneella sanoja Lusi Mansikkala, ja näin pääsin alkuun. Lusista löytyi Mansikkala pariinkin kertaan.
Sen jälkeen rustholleille määrättiin erityiset maksut sotaväen rahoittamiseksi mikä jatkui vuoteen 1886 asti. Rusthollit, ratsutilat, muodostivat eräänlaisen talonpoikaisen eliitin. Nämä talonpojat olivat usein maatalouden uudistusten edelläkävijöitä, ja vaikuttivat muutenkin maaseudullekin levinneisiin ilmiöihin ja aatteisiin.
Aikani nimen alkuperää turhaan jäljitettyäni soitan Heinolassa asuville Mansikkala- nimisille, ja löydän lopulta Jukka Mansikkalan, joka on nykyisen Mansikkalan isäntä, jo 15. polvessa hän kertoo. Rusthollin arvon talo sai 1597. Mansikkala- tilan nimi löytyy maakirjoista vuodesta 1539 asti. Isojaon aikaan tilan päärakennus siirtyi Lusin kylästä nykyiselle paikalleen, sinne missä Mansikkalan tilan maatkin ovat. Siitä on myös käytetty nimeä Uusi Lusi.
Mansikkalan rustholli elokuussa 2017. Kuvat: Maija Mansikkala
Vielä selvityksen tässä vaiheessa saadaan vain arvailla nimen perua. Palaan tähänkin vielä.
Heikki/Henrik Mansikkalan tytär Toini ( myöhemmin Sacklin) kävi usein Leppävaaran Mansikkalassa sukuloimassa. Samoin nuori mies, joka saattoi olla samaa sukua, mutta nimeä en vain muista.
Heikki-sedän vaimon nimi selviää kun saan (osin tämän blogin ansiosta) kyselyn Talvisodassa 1.1.1940 kaatuneesta agronomi ja vänrikki Lauri Henrik (Heikki) Mansikkalasta (6.5.1907 - 1.1.1940). Kaatumiseen liittyvissä tiedoissa on myös tiedot hänen vanhemmistaan. Tästä myös selviää Heikki- sedän oikea ammatti, maalari. Me kolmannen polven lapset luulimme, että hän oli isänsä tavoin puuseppä. Iso-setämme on juuri se "maalari" Mansikkala, jonka rusthollin isäntä Jukka Mansikkala muistaa Lusista muuttaneen Helsinkiin. Ja hänen 96- vuotias tätinsä muistaa (talvella 2021), että ”maalari Mansikkala” oli käynyt tapetoimassa rusthollin huoneita, joskus 1930-luvulla.
Mutta miehen nenä on kyllä samaa muottia kuin Pappa Kallella.
Lusin Mansikkalan nykyinen isäntä, Jukka Mansikkala, antaa tukea arviolleni. Voi olla, että Nikkari-Hintriikki on ollut torppari, muonamies tai muu talon piirissä ollut työläinen, joka on saanut tämän nimen. Papit saattoivat tuohon aikaan antaa "ihan oikean" nimen isä- johdannaisen tilalle pyynnöstä tai omasta aloitteestaan. Se taisi olla virallisen nimipolitiikan mukaista siihen aikaan.
Kotitalo Pessala tai Yli Pessala
Rusthollin Jukka Mansikkala tietää kuitenkin, että todennäköisesti talo on ollut nimeltään Yli Pessala eli Lusin kestikievari. Rakennus purettiin uuden tieltä 1960-luvulla, joten sitä ei enää ole.
Jukka muistaa oman isoisänsä asuneen koulukortteerissa nikkarin torpassa. Tätä miestä muistellaan nimellä "Nikkari Erik". Tämä on tapahtunut samaan aikaan kun isoisämme, Kalle, ja hänen vanhempansa ovat Lusissa asuneet. Siihen aikaan tuskin on ollut useita nikkareita samalla kylällä, joten voi hyvinkin olla perustetta arvata, että Jukan ja minun isosisäni ovat asuneet saman katon alla. Kenties olleet kaukaisia sukulaisiakin mikä selittäisi Jukan isoisän kortteeripaikan valintaa.
Tuossa ollaan kieltämättä reippaan arvailun puolella, mutta Nikkari-Hintriikin torppa lienee siis ollut Yli Pessalan kievarin torppa, tai torpaksi muutettu entinen kievari.
Nikkarin pojat Helsinkiin
Vanhempi Heikki- veli tuli sitten perässä pääkaupunkiin 1902. Tiedämme, että hänkin siellä avioitui ja sai ainakin kaksi lasta, kuolinilmoituksen laittaneen Toinin, ja Talvisodassa kaatuneen Laurin. Muistan lapsuudestani, että Toini kävi myös kylässä Leppävaarassa. Lauri nousee muistoihin vasta Talvisotaa koskevan kyselyn myötä. Todella, hänhän oli setäni Veikko Mansikkalan hyvä ystävä. Veikko- setä antoi serkku-ystävänsä nimen omalle pojalleen, Lauri Vesa-Veikolle, Laurin kaaduttua talvisodassa uudenvuodenpäivänä 1940.
Lauri on haudattu Hietaniemen sankarihautausmaalle, hauta numero 230, lähelle marsalkka Mannerheimin hautaa.
Tässä vielä lehtileike Leipurilehdestä, isoisäni Kaarle, Kalle Mansikkalan nekrologi. Hän oli leipuripiireissä arvostettu mies. Siinä kerrotaan, että Kalle muutti Helsinkiin 1893 ja valmistui leipuriksi 1896, mikä muuttovuosi on tuossa virkatodistuksessa. Ehkä hän vasta sinä vuonna muutti kirjansa Lusista Helsinkiin.
Vielä yksi polvi taaksepäin
Tämän kuvakaappauksen olen ottanut Kansallisarkiston verkkopalvelusta, Heinolan maaseurakunnan syntyneiden ja kastettujen kirjasta Nikkari-Hintriikin syntymävuodelta 1848. Sieltä löytyy vain yksi poikalapsi, joka on toukokuussa saanut nimen Johan Henrik. Kaste on siis ollut varsin pian syntymän, 13.5. jälkeen. Käsiala on sen verran koukeroista etten saa muusta tekstistä oikein selvää, mutta isä näyttäisi olevan myös nimeltään Johan mistä Nikkari Hintriikki näin ollen sai alkuperäisen sukunimensä Johansson, minkä vaihtoi 1885 nimeen Mansikkala.
Nikkari- Hintriikin äidin , Maria Andersdotter/ Antintytär ”Mansikkala” s. 8.12.2018 isä on Antti Antinpoika / Anders Andersson, 7.10.1785-12.4.1865, Ristolan rusthollari, hänen vaimonsa ja Marian äiti on Eva Johanneksentytär Hahl, tällä tietoa heidän ainoa lapsensa. Ristola on yksi Mansikkalan rusthollista lohkotuista tiloista. Sekä Marian isä että äiti kuuluvat Hahl - Mansikkala suursukuun.
Kuulumme siis Mansikkalan rusthollin sukuun. Mutta lisävahvistusta löytyy.
Suvun kesken näyttää tapahtuneen runsaasti ristiinavioitumista.
Marian isä Antti Antinpoika on Antti Hannunpoika Mansikkala (Jussilan ) 1742-2.12.1804 nuorin lapsi.
Antti Hannunpoika on Mansikkalan jakoluettelossa Ristolan viimeinen kirjattu isäntä.
Hän on Hannu Ristonpoika Jussilan n.1698-10.8.1753 nuorin lapsi. Hannu Ristonpoika on Mansikkalan jakoluettelossa Jussilan viimeinen kirjattu isäntä.
Hänen isänsä on Risto, josta ei sitten lisätietoja löydy eikä hänen vanhemmistaan. Tähän päättyy Maria Anderssonin sukulinja löydetyillä tiedoilla. Mansikkalan ja Hahlien sukua hän näyttäisi olevan.
Maria Anderssonilla oli kaksi miestä, joilla kummallakin on Mansikkalan sukulinjaa. Tauluista ei selviä kumpi oli ensin, mutta ensin kuoli
- Mieslinja
Johannes Mikonpoika Ristola/ Johan Michelsson, Juha,Juho,Jussi 11.7.1815-n.1861, nimismies, Ristolan rustholli. Yksi lapsi Vilhelmiina Juhontytär s. 21. 7. 1860- ei kuolinaikaa, elänyt aikuiseksi ja saanut lapsia (Vilhelmiina ei näy My Heritage tauluissa, Geni tauluissa taas ei näy Henriikkaa, joka MH taulussa on ). Vilhelmiina on syntynyt vain vuosi ennen isänsä kuolemaa!
2. Mieslinja:
Juho Mikonpoika Ristola ( Mansikkala) 13.5.1812-16.12.1869
Sisaruksissa useita sukunimellä / talonnimellä Mansikkala. Yksi lapsi: Susanna Juhontytär, 1.2.1846- kuollut 1899 jälkeen.
Mutta My Heritage taulussa useita lapsia, myös Susanna (sama syntymäaika) ja nuorimmaisena John Henrik eli Nikkari-Hintriikki.
Lasten syntymäaikojen ja miesten elinaikojen puitteissa kumpi vain miehistä on voinut olla isä, ja My Heritage tauluissa isillä on sama nimi ja syntymäaika (virhe?). Tytär Henriikalla s. 19.11.1829 ( ei kuolinaikaa) sukunimi Andersdotter.
Onko Marialla ollut vauhtia miesten kanssa? Hän oli 17- vuotias kun Henriikka syntyi, joka oli hänen ensimmäinen lapsensa. Kuka oli Henriikan isä, ja mihin Henrikka katoaa jäävät tässä arvailun varaan.
Maria Andersdotterin miesten isälinjalta löytyy taas Mansikkalaa.
- Johannes Mikonpojan isä on Mikko Mikonpoika Ristola, s. 30.1.1801- ei kuolinaikaa. Rusthollari. Jolla ex. puoliso, nimeämätön. Vanhemmista ei merkintää. Linja päättyy tähän.
- Juho Mikonpojan isä on Mikko Juhonpoika Mansikkala 27.9.1784-25.7.1836, Uusi Lusi, ratsutilallinen, äiti Eeva Sipintytär Mansikkala (Pessala) 16.4.1787-. , jonka vanhemmat Sipi Abrahaminpoika Salmela ja Maria Sipintytär Onali. Tuo Uusi Lusi liene yhtä kuin nykyinen Mansikkalan rustholli.
Mikko Juhonpojan isä on Juho Yrjönpoika/ Johan Göransson
s. 23.5.1758-18.4.1822, Lusi Mansikkala, hänen isänsä Yrjö Paulinpoika Heponiemi (Metsähuone), 24.3.1734-27.4.1812, Uusi Lusi, Mansikkala, vaimo kotoisin Jaalasta.
Tässä kohtaa väsyin. Mutta eiköhän tämä riitä osoittamaan, että siteet Lusin Mansikkalan rustholliin ja sukuun ovat selvät.
Pari kysymystä jää silti: Mitä nämä Mansikkalan jaossa syntyneet talot ja varsinkin Ristola ovat? Niiden isäntiä on kirjattu rusthollariksi? Olivatko sivutalotkin rustholleja vai vain Mansikkala, siis onko oikein/väärin kutsua isäntiä rusthollareiksi kuten näissä Geni tauluissa on tehty? Yritän tämänkin vielä selvittää.
Mansikkalan 15. isännän arvio
Kysyin asiaa Mansikkalan rusthollin 15. isännältä, Jukka Mansikkalalta. Vastaus on niin yksiselitteinen kuin se nyt näin 200-300 vuotta myöhemmin voi olla.
”Näyttää siltä, että isoisäni Johannes Mansikkala oli koulukortteerissa sukulaisen luona. ( Tämä on viittaus aiempaan näkemysten vaihtoon. Johannes oli ehkä Nikkari- Hintriikin kouluhyyryläinen Ylä-Pessalan kievarissa.TM ) Kun vertaa noita ylläolevia tietojasi siihen Mansikkalan isäntä-luetteloon, joka minulla on (Suomen maanviljelijäin ammatillisen järjestön kunniakirja 4.7.1976, tutkinut 1976 Aulis Ojala) ei sieltä löydy juuri samoja nimiä. Nythän on kuitenkin niin, että minun luetteloni sisältää Mansikkalan isännät (tai myös emännän Hebla Ollintyttären), joista näyttää löytyvän jatkumo vuodesta 1539 nykypäivään asti. Tuon jatkumon mukaan minä olin 15. samaa sukua oleva Mansikkalan isäntä. Nyt 16. isännyyden jakavat kaksi poikaani ja toivon mukaan 17. isäntä löytyy heidän jälkeläisistään.
Meanwhile I call to some Mansikkala in Heinola and catch at last Jukka Mansikkala, who is that time the host of Mansikkala house, nr 15 in order, he says. He tells that the house got position as "rustholli" 1597, but the name Mansikkala is found in land books already 1539.
He has also been the chairman of Hahl- family society. But he has no knowligde about my grandfather or his father. It is known that there has been other Mansikkalas not belonging to his family , One of them, a painter, is known to have left Lusi for Helsinki. Later I get to know that this painter who left was my grand fathers elder brother Heikki (Henrik Johan). We agree with Jukka that it is possible that Nikkari-Hintriikki might have got his name Mansikkala because he has worked somehow for the rustholli or lived close to it.
From another My Heritage card i find that she has moved from Hartola first to the near by town Heinola and from there to the village Lusi and house called Pessala not far away the church
in Lusi. There she has lived with her husband Johan Henrik, that is "Nikkari Hintriikki".
She had married "Hintriikki" 30.11.1873 and they had two children. Johan Henrik (same name as his father!) was born 12.6.1874 and had left for Helsinki 14.1.1902. There is also Karl born 30.6.1877 (correct name is Kaarle) who left for Helsinki six years earlier 8.5.1896. That is actually the year he was ready with his training as baker tells the necrology about him in the brand paper "Leipurilehti" which I have a copy above.
One of the last pictures in my blog is a copy paste from Finnish National Arcives internet page, and from My Heritage organsisations collections. The first one is a page from the birth and baptizing book from Heinola countryside parish. That is the only boy name Johan Henrik given in may 1848 which is the time of the birth of "Nikkari Hintriikki". The father seems to be Johan, and obviously the son has got as his family name Johansson. Which he then changed 1885 for Mansikkala.