Lopuksi perhe sai oman kodin uuden leipomotalon yläkerrasta nykyisen Lintuvaarantien alkupäästä. Tällä paikalla on nyt Leipurinkuja ja päiväkoti Rinkeli.
There is a short summary in english at the end of the story.
Leipuri Kaarle, Kalle, Mansikkala ( 30.6.1877-10.2.1933 ). Kuva Sven Mansikkalan jäämistöstä kuten muutkin kuvat ellei toisin ole mainittu.
Mansikkala- talo Frisbackassa (Friisinmäellä) parhaiden päiviensä jälkeen. Kuva: Leppävaara- seura, Kansalaismuistipiiri.
T:mi K.Mansikkalan leipomon
perustivat isoisäni Kaarle, Kalle, Mansikkala (30.6.1877-10.2.1933), ja hänen
vaimonsa Olga os. Johansson (4.11.1877-17.12.1960).
Mansikkalan perhe
Sukunimi on ehkä saatu Kalle-
Papan kotipitäjän papilta, sillä Pappa oli kotoisin Heinolan mlk Lusista, jossa
oli ja on edelleenkin iso tila, Mansikkalan rustholli. Alustalaisilla ei tuohon aikaan ollut aina omaa sukunimeä. Tai ehkä nimi on hänen äitinsä perua. Tätä olen pitkään selvitellyt, ja lopulta löytyi vastaus. Olemme tuota rusthollin sukua vaikka papin virheellisen kirjauksen vuoksi nimiyhteys välillä katkesi. Lue siitä tämän blogin jutussa Kalle Mansikkala ja sukunimen arvoitus.
Olga- Mamma puolestaan on
kotoisin nykyisin Loviisaan liitetystä Pernajan pitäjän Segersbyn kylästä. Kyse
oli köyhästä otorppariperheestä sillä Olga lähti maailmalle ansioon jo 12-vuotiaana.
Ensimmäinen työpaikka oli pikkupiikana nykyisin Porvooseen kuuluvassa Emäsalon Orrbyn
kylässä, Faddersin maatalossa.
Hänen taustoistaan olen
kirjoittanut erikseen jutussa Olga Mamman karu lapsuus.
Kalle ja Olga tapasivat
muutettuaan Helsinkiin. Kun Kalle oli täysin suomenkielinen ja Olga ummikko
ruotsinkielinen sopii ihmetellä miten se pari oikein syntyi. Lapsista tuli
sitten kaksikielisiä, ja Mammakin puhui vanhoilla päivillään niin hyvää suomea,
ettei ruotsalaista korostusta kuullut lainkaan. Hänen ruotsalaisuutensa kävi
ilmi siitä, että hän puhui aikuisille lapsilleen mieluusti ruotsia, ja luki
päivän uutiset Västra Nyland- lehdestä.
Perhe asui aluksi Helsingissä
nykyisessä Partioaitan talossa Yrjönkatu 36:ssa ainakin vuonna 1904 ja sitten
Hämeenlinnassa Hallituskatu 50:ssa ainakin vuonna 1908. Vuosiluvut ja osoitteet
löytyvät ainoan tyttären, Aunen, säilyttämistä postikorteista.
Kallen uraputki on tällainen:
leipurinoppilaasta täysin oppineeksi Helsinginfors Ångebageri ( myöh. Helsingin Höyryleipomo ) 1893-99, Fred.
Edv. Ekbergin leipomo 1899-1905, Carl Lindevallin leipomo Hämeenlinnassa
1905-09, oma leipomo Hollolan Tornatorissa 1909-12. Lopuksi oma leipomo Alberga/ Leppävaarassa kolmessa eri paikassa.
Vanhimmat pojat, Bertil (
26.3. 1903 – 17.3,1974 ) ja Aarne ( 5.10.1904 – 16.6. 1929 ), syntyivät
Helsingissä. Hämeenlinnassa syntyivät
Aune ( 6.6.1906 – 8.1.1992 ) ja Veikko ( 25.6.1908 – 19.1. 1977 ), Hollolassa Ahti 18.6.1910 – 14.2.1927 ) sekä nuorimmainen,
Sven (3.9.1914 - 8.9.1991 ) Leppävaarassa.
Näistä Bertil, Aune, ja Veikko tekivät elämäntyönsä leipomossa.
Muutto Albergaan
Aune oli vähän alle
kuusivuotias, kun perhe muutti Albergan Frisbackaan 1912. Sinne oli mentävä
pienen joen ( Monikon puro ) ylittävää huteraa siltaa, joka oli tarkoitettu
jalankulkusillaksi, mutta kyllä siellä hevosajoneuvojakin ajoi. Aune kertoo, että häntä sillan ylittäminen
pelotti niin, että itku pääsi (Leppävaaran kulttuurihistoriallinen piiri
25.3.1982, josta erillinen teksti otsikolla Aune Mansikkalan historiallinen haastattelu).
Tässä Mansikkalan huvila Kolho vähän paremmassa kuosissa, kuva Espoon kaupunginmuseo. Huvilasta kerrotaan enemmän Leppävaaran ytimessä kirjan sivulla 218.
Arkadia- talossa asui monenlaista väkeä. Valkoisessa asussa Olga Mamma, Kalle Pappa vierellään, Aune koira sylissään, Sven kissan takana ja hänen vierellään Ahti. Kuvassa saattaa olla naapureitakin.
Tämän kuvan originaalin taakse Aune on kirjoittanut: Kaarle Mansikkala, leipuri, Espoo ja "Ylioppilas" I luokan ravihevonen. Tuohon aikaan ylioppilaslakki oli musta, siitä nimi mustalakkiselle hevoselle. Kuva: Veikkko Mansikkalan jäämistöstä.
Arkadia- talon portailla Aune ja ylempänä Sven (oik.) ja muita talon lapsia.
Frisbackassa oli myös
ensimmäinen Mansikkalan leipomo, ja siinä uuni, jota lämmitettiin uunin sisällä
poltetuilla haloilla perinteiseen suomalaistapaan. Sieltä muutettiin nykyisen
aseman lähellä olleeseen silloisen Albergan komeimpaan taloon, ns. Arkadia-
taloon. Se oli Helsingissä puretun Arkadia- teatterin aineksista rakennettu
valkoinen rakennus lähellä nykyistä juna-asemaa. Leipomo ja kahvila olivat
pohjakerroksessa. Ylemmissä kerroksissa oli asuntoja. Villan portailla otetuista
kuvista käy ilmi, että talon asukkaat olivat aika kirjava seurakunta.
Tsaari Albergassa
Arkadia- talossa leipomo ja
kahvila olivat jo vuonna 1915. Tämä
varmistuu sen vuoden merkkitapauksesta. Itse tsaari Nikolai II tuli hovi- ja
virkaväen kera tarkastamaan linnoitustöitä maaliskuun puolivälissä. Tsaarin Suomen käynnin tarkoitus oli tarkastaa muitakin sotilaskohteita mm. Suomenlinnassa.
Kuva: Ylen Elävä arkisto, kuvapysäytys Oscar Lindelöfin filmistä 10.3.1915. Tsaari lähtee Nikolain kirkosta ( nyk. Tuomiokirkko).
Mansikkalat ja naapurien
lapsilauma saivat siivota kulkutietä ennen tsaarin käyntiä. Sen lisäksi
annettiin tiukat ohjeet, että talossa ei saa olla ketään muita kuin perheeseen
kuuluvia. Talon ikkunoista oli nimittäin hyvät näkymät tielle eivätkä
viranomaiset halunneet, että katsojien joukkoon
olisi livahtanut tsaarille vihamielisiä. Tsaari oli Suomessa hyvin vihattu sillä hän oli vuosi aiemmin pannut toimeen uudet sortotoimet, kun allekirjoitti suunnitelman Suomen venäläistämiseksi.
- Niillä oli monta autoa ja
hienoja siellä istui. Sellaiset suuret hatut niillä oli päässä ja höyheniä,
kertoi Aune Leppävaaran kulttuurihistoriallisen piirin kokouksessa.
Tsaarin seurue ajoi Villa Arkadia ohitse Mäkkyläntietä ylös, mutta
tuli takaisin eri reittiä.
Leipomo kukoisti
Se oli hyvää aikaa
leipomolle, sillä kilpailijoita ei ollut. Sen sijaan alueella tehtiin tsaarin määräämiä
linnoitustöitä, ja asutuskin lisääntyi. Ensimmäinen maailmansota ( 1914-1918 ) jylisi jossain kaukana Euroopassa ja Afrikassa, mutta se oli linnoitustöiden taustalla. Suomi oli Venäjän etuvartio länteen.
Leipää vietiin ensin ”yhden pojan” ja sitten kahden hevosen vetämillä kärryillä ensin pariin lähikauppaan ja sitten pitkin Hagalundin ja Mäkkylän metsiä pieniin kioskeihin, joista myytiin elintarvikkeita linnoitustyöläisille.
Leipää vietiin ensin ”yhden pojan” ja sitten kahden hevosen vetämillä kärryillä ensin pariin lähikauppaan ja sitten pitkin Hagalundin ja Mäkkylän metsiä pieniin kioskeihin, joista myytiin elintarvikkeita linnoitustyöläisille.
Bertil ja Veikko. Bertil oli aluksi junanlähettäjänä mm. Leppävaaran asemalla, mutta kun hänelle tarjottiin työtä Helsingin asemalla hän valitsikin Papan leipomon. Veikko teki koko työuransa leipurina, lopuksi mestarina ja Mansikkala Oy:n toimitusjohtajana.
Pappa teetti taloon uuden,
isomman uunin suuren kysynnän kannustamana. Oman väen avuksi otettiin
työntekijöitä.
Arkadia- talon vieressä oli
avoin alue, jossa pidettiin hevospirssiä, joka palveli linnoitustöiden ja
muunkin rakentamisen kuljetustarpeita. Siellä olivat leivänajon lomassa myös
Mansikkalan kaksi hevosta, ajurina usein itse Pappa. Hän oli perheperimän
mukaan niin innokas hevosmies, että Mamma Olga joutui välillä pitämään
rahamassin naruja tiukoilla ettei olisi ottanut ohraleipä.
Toinen hevosista oli
”Ylioppilas”, ”I-luokan ravihevonen”, kuten Aune on Papasta ja Ylioppilaasta
otetun kuvan taakse kirjoittanut. Se oli Etelä-Suomen nopeimpia juoksijoita
aikanaan. Raveja ajettiin leivänajon ja muiden kuljetusten ohessa. Albergassa
asunut venäläisruhtinas tilasi usein Papan ja tämän parhaan hevosen ajoon Helsingin käynneilleen.
Myöhemmin 1923 saatiin leipomon kuljetuskalustoksi
yksi Espoon ensimmäisistä autoista. Sen rekisterinumero oli Espoo 5. Sitä
ajoivat vähän kukin vuorollaan, mm. Aune, mikä taisi olla siihen aikaan naisten
toimeksi perin harvinaista.
Aune Fasteri kertoi minulle,
että hänellä oli usein kyydissään perheen rakas koira, pystykorva Juttu, joka
istui kuljettajan viereisellä penkillä. Tiet olivat paikoin hyvinkin kuoppaisia.
Kun leipomon Hoppa Ford keikkui kuopissa katsoi Juttu Fasteria närkästyneesti,
hän muisteli.
Tämän kuva isäni Sven Mansikkalan albumissa ei ole saanut selityksiä, mutta luultavasti se on leipomon ensimmäinen auto, jossa istuvat ratin takana Ahti ja keskellä Aarne.
Isäni Sven Mansikkala
muisteli myös pitkään palvellutta Hoppaa mielihyvällä. Se oli luotettavuuden
perikuva. Kun oli vain kerä rautalankaa mukana niin aina selvittiin jos auto
reistaili.
Kansalaissota keskeytti
Vuoden 1918 kansalaissodan aikana
Mansikkalan leipomon ja kahvilan toiminta keskeytyi, koska punaisten johtama kunta perusti
Arkadia- taloon kansankeittiön elintarvikejakelua varten. Leipomon
vuokrasopimuskin loppui samaan aikaan.
Tämä kuva on kansalaissodan loppupäiviltä. Saksalaiset ovat valloittaneet Leppävaaran punaisilta, joukot yöpyvät Albergan kartanolla, kuormasto seisoi aseman ja Arkadia-talon välisellä kentällä. Muutama päivä myöhemmin valloitettiin Helsinki, ja sota päättyi. Tämä tapahtui vain kolme vuotta sen jälkeen kun Tsaari Nikolai II seurueineen ajoi tuosta talon ohitse mäkeä ylös. Tätä kuvaa on myyty postikorttina.
Perhe muutti takaisin tuttuun
Frisbackan taloon, jonka Pappa oli nyt ostanut. Mutta uutta leipomoa siihen ei
tullut. Talo paloi joskus 2000- luvun alussa, ja se tapaus pääsi jopa Helsingin
Sanomiin otsikolla ”Mansikkalan leipomotalo paloi” (värikuva ylempänä) mitä serkkupoika hämmästeli.
Hänen tuntemansa viimeisin leipomotalo ja entinen kotitalo oli purettu jo parikymmentä
vuotta aikaisemmin. Jostain syystä Frisbackan talo jäi meille kolmannen polven lapsille aivan oudoksi asiaksi.
Kansalaissota kesti kevään 1918, tammikuun lopulta toukokuun puoliväliin. Olojen rauhoituttua kansalaissodan
jälkeen kunnan elintarvikekomiteaan kuulunut kauppias Landén tuli kertomaan
Papalle, että nyt hän saisi alkaa taas leipoa. Leipomo jatkoi Arkadia- talossa vuoteen
1928, jolloin oma, uusi leipomotalo sitten valmistui.
Leppävaaran
kulttuurihistoriallisen piirin kokouksessa 1982 Aune tarttui yhteen kipeään
aiheeseen. Paikallislehdessä oli kerrottu, että Espoossa syötiin murrosaikana
”sellaista piikkilankaleipää”.
- Mä otin kauheasti itteeni.
Jos mä tietäisin kuka tuo on, niin mä sanoisin, että tuollaista ei tarvitse
kirjoittaa. Eihän niitä jauhoja saanut sihtailla, akanat oli joukossa, Aune
puuskahtaa kokouksen äänitteellä. Äänitys purettiin tekstiksi, ja se on tässä blogissa otsikolla Aune Mansikkalan historiallinen haastattelu.
Summary
When the Mansikkala bakery came to Alberga
Mansikkala bakery was started in Alberga ( later Leppävaara) 1912 in a fine house called Villa Arkadia. The history was wiping trough the place, first was tsar himself passing, three years later german troops who finally stopped the civil war. The bakery had both good and less good times.
Mansikkala bakery in Leppävaara/Alberga in Espoo close to Helsinki was started by my grandfather Kaarle, Kalle, Mansikkala (30.6.1877-10.2.1933) and my grandmother, Olga fam. Johansson (4.11.1877-17.12.1960). The bakery was active in Leppävaara in three different places during 1912-1973. It had a good reputation due to its pleasant aroma, tasty bread called hiivaleipä (mixture of rye and wheat) and other products. Everybody loves fresh bakery products...
Both my grandparents came from poor homes from countryside. Kaarle was son of "Nikkari Hintriikki", carpenter in Lusi, Heinola, 150 km n.e. from Helsinki. It is not known where the family name Mansikkala comes from, but obviously from the big farm named Mansikkala at Lusi. Hintriikki was not from the house but perhaps worked for it.
My grandmother Olga was from Pernaja, close to Loviisa, 80 km east of Helsinki. It was poor and large family working for a big house with agriculture. She had to leave the home to work at age of 12. The first working place was in todays Porvoo, Emäsalo, in the farmhouse of Fadders.
They met in Helsinki when Kalle was about to be ready for his training as baker. When Olga was speaking only Swedish and Kalle only Finnish it would be interesting to know how they came together. They lived first in Helsinki, then in Hämeenlinna and close to Lahti, where they started their first bakery. On the way they had got five children, Bertil, Aarne, Aune, Veikko, and Ahti. The youngest one, Sven (my father), was born in Alberga/Leppävaara.
The very first bakery was in Friisinmäki/Frisbacka (the calour picture), but soon they moved to the fine white house close to the railway station. It was called Arkadia house, because it was former house of Arkadia Theater which had been moved here.
The family rented a apartment for living, downstairs was the bakery and the café. It was good business because around was plenty of activities for building military fortifications. There was plenty of small shops serving the crowds of workmen.
It was the time of World War First 1914-1918. Finland was not in war but it was the Russian frontier to the west. The tsar Nikolai II himself and his entourage was passing Arkadia house while coming to inspect the building of fortresses in march 1915.
- There was plenty of fine people in cars, remembers my aunt Aune.
There was strict orders who was allowed to see the tsar passing. He was at the time a very hated man in Finland because the repression, russofication of Finland, he started a year before.
From the bakery the bread was at first transported to the shops by carts drawn by two lads, later with two horses with carts, and after 1923 with one of the first cars in Espoo. (picture). It had register number Espoo 5.
One of the horses was a great trotter, called "Ylioppilas" (Student) due its black "student hat" (picture with Kalle). After it was ready with the bread transports it was serving in horse taxi close to the bakery and always in between running trot races.
In 6.12.1917 Finland was announced independent state. During the spring 1918 there was a cruel civil war after the revolution in Russia. The food transports from Russia had been cut off which was one of the many reasons for unrest. Both reds and whites had created military guards. It was the reds in Helsinki who took over the rule which started the war.
But the whites were the winning part - at the end with the support of troops from Germany, which landed in Hanko, west of Helsinki. The german troops marched even throug Alberga/Leppävaara where they easily defeated the little group of untrained troops of the reds.
The german troops overnighted in Alberga estate, the horses were staying outside Arkadia house (picture with many horses). After few days they took over Helsinki and the civil war was over.
During the civil war the local municipal administration of the reds took over the bakery and started food distribution to the people there. When the unrest was over my grandparents started the bakery again. It continued until 1928 when the family got a new home and bakery house of their own close to. About life in that house in article Leppävaaran komein talo jota ei koskaan rakennettu, The finest house in Leppävaara which was never built.
When the Mansikkala bakery came to Alberga
Mansikkala bakery was started in Alberga ( later Leppävaara) 1912 in a fine house called Villa Arkadia. The history was wiping trough the place, first was tsar himself passing, three years later german troops who finally stopped the civil war. The bakery had both good and less good times.
Mansikkala bakery in Leppävaara/Alberga in Espoo close to Helsinki was started by my grandfather Kaarle, Kalle, Mansikkala (30.6.1877-10.2.1933) and my grandmother, Olga fam. Johansson (4.11.1877-17.12.1960). The bakery was active in Leppävaara in three different places during 1912-1973. It had a good reputation due to its pleasant aroma, tasty bread called hiivaleipä (mixture of rye and wheat) and other products. Everybody loves fresh bakery products...
Both my grandparents came from poor homes from countryside. Kaarle was son of "Nikkari Hintriikki", carpenter in Lusi, Heinola, 150 km n.e. from Helsinki. It is not known where the family name Mansikkala comes from, but obviously from the big farm named Mansikkala at Lusi. Hintriikki was not from the house but perhaps worked for it.
My grandmother Olga was from Pernaja, close to Loviisa, 80 km east of Helsinki. It was poor and large family working for a big house with agriculture. She had to leave the home to work at age of 12. The first working place was in todays Porvoo, Emäsalo, in the farmhouse of Fadders.
They met in Helsinki when Kalle was about to be ready for his training as baker. When Olga was speaking only Swedish and Kalle only Finnish it would be interesting to know how they came together. They lived first in Helsinki, then in Hämeenlinna and close to Lahti, where they started their first bakery. On the way they had got five children, Bertil, Aarne, Aune, Veikko, and Ahti. The youngest one, Sven (my father), was born in Alberga/Leppävaara.
The very first bakery was in Friisinmäki/Frisbacka (the calour picture), but soon they moved to the fine white house close to the railway station. It was called Arkadia house, because it was former house of Arkadia Theater which had been moved here.
The family rented a apartment for living, downstairs was the bakery and the café. It was good business because around was plenty of activities for building military fortifications. There was plenty of small shops serving the crowds of workmen.
It was the time of World War First 1914-1918. Finland was not in war but it was the Russian frontier to the west. The tsar Nikolai II himself and his entourage was passing Arkadia house while coming to inspect the building of fortresses in march 1915.
- There was plenty of fine people in cars, remembers my aunt Aune.
There was strict orders who was allowed to see the tsar passing. He was at the time a very hated man in Finland because the repression, russofication of Finland, he started a year before.
From the bakery the bread was at first transported to the shops by carts drawn by two lads, later with two horses with carts, and after 1923 with one of the first cars in Espoo. (picture). It had register number Espoo 5.
One of the horses was a great trotter, called "Ylioppilas" (Student) due its black "student hat" (picture with Kalle). After it was ready with the bread transports it was serving in horse taxi close to the bakery and always in between running trot races.
In 6.12.1917 Finland was announced independent state. During the spring 1918 there was a cruel civil war after the revolution in Russia. The food transports from Russia had been cut off which was one of the many reasons for unrest. Both reds and whites had created military guards. It was the reds in Helsinki who took over the rule which started the war.
But the whites were the winning part - at the end with the support of troops from Germany, which landed in Hanko, west of Helsinki. The german troops marched even throug Alberga/Leppävaara where they easily defeated the little group of untrained troops of the reds.
The german troops overnighted in Alberga estate, the horses were staying outside Arkadia house (picture with many horses). After few days they took over Helsinki and the civil war was over.
During the civil war the local municipal administration of the reds took over the bakery and started food distribution to the people there. When the unrest was over my grandparents started the bakery again. It continued until 1928 when the family got a new home and bakery house of their own close to. About life in that house in article Leppävaaran komein talo jota ei koskaan rakennettu, The finest house in Leppävaara which was never built.